Schoonmaken van: de bank

Gepubliceerd op 26 juli 2022 om 16:00

voorwoord. 

schoonmaken van de bank is niet mijn favorieten klusje, maar wel iets wat ik dagelijks doe. En dat moet ook wel met een kind. En al helemaal niet als ik de kussen hoezen moet wassen, en laat onze bank nu gigantisch groot zijn. Er kunnen 'als je knus tegen elkaar zit' zeker 11 man op de bank kwijt, dus kun je ongeveer inschatten hoe groot de bank dus is. Toen de nieuwe bank er net stond en de foto's enthousiast door appte zei ik ook: de woonkamer staat om de bank heen. Dit zijn mijn kleine trucjes om de bank mooi en schoon te houden. 

het is in de familie, vrienden en kennissen algemeen bekend dat we sinds een korte tijd een gigantische bank hebben. En heel eerlijk, eigenlijk is de bank veel te groot voor de woonkamer. Maar ag we kunnen nu wel allebei super relaxed chillen en liggen als we tv gaan kijken. Onze vorige bank was een L vormingen bank waarbij mijn verloofde (heerlijk om te zeggen) altijd heerlijk kon liggen en ik altijd recht op zat omdat hij vrijwel heel de bank in beslag neemt vanwege zijn lengte. Ik zeurde steeds vaker dat hij lekker kon liggen en ik als een stokstaar recht op moest zitten, en dat ik ook wel eens gewoon lekker wil weg ploffen en liggen met de beentjes omhoog na een dagje hard werken. Hij kocht eerst een 2e handse bank, maar onze meneer is zeer kritisch en kreeg al snel last van zijn rug en begon erover te zeuren waar ik al heel snel klaar mee was en zei: koop dan een andere bank joh opoe. Zo gezegd zo gedaan ging hij weer verder opzoek en verkocht hij de 2e handse bank en zag al vrij snel een nieuwe bank. Die ging hij in de showroom bekijken terwijl ik thuis bleef voor Max die een dutje deed. Al video bellend liet hij de bank met de kleuren zien en waren we er samen over uit gekomen dat het die bank moest zijn, en kocht hem ook. 
eenmaal thuis bezorgd kwamen we er al snel achter dat hij de woonkamer iets te ruim had ingeschat, maar we waren helemaal in onze nopjes.

 


We hebben expres gekozen voor een stoffe bank waarbij we de hoezen er af konden halen om hem extra te vullen en wassen. Het zijn allemaal losse kussens waardoor je met gemak alle kruimeltjes op kan zuigen, en dat is verdomd handig als je een kind en een vent hebt die geregeld kruimelen en vlekken maken. Ons poes genaamd puk ligt er ook zalig op, maar die laat een spoor van haren achter die ik geregeld opzuig. In het begin was ik huiverig voor alle vlekken, omdat het een lichte kleur is, maar ze zijn er super makkelijk eruit te krijgen bij de velvet bank. Dus in mijn ogen, ook al is het een lichte kleur, is deze bank zeker kids proof! Maar poets ook regelmatig de bank omdat je snel vlekken en kruimels ziet. Voor een persoon die op haar vrije dagen alleen maar aan het poetsen is niet erg, maar voor andere kan dit een hel zijn. Zelfs ik raak soms gefrustreerd als ik net de bank heb schoongemaakt en meneer Max heeft weer één chocomelk vlek gemaakt, of meneer Lazlo heeft weer chips zitten eten. Je ziet namelijk alles. 

schoonmaken van de bank.

Ik heb meerder fases van het schoonmaken van de bank. 

- normaal (kruimels van de opervlakte/ haren weg halen/ met vochtige doek plekjes weg halen/ met stofzuiger onder de bank).

- grondig (alles wat hierboven staat plus, sopje maken en de hele bank af nemen en kussens op slaan 'hoe je dat ook wilt noemen*)

- heel grondig (alle kussens van de bank om kruimels onder de kussen op te zuigen, hoezen van de bank en in de was machine, kleden in de was machine, kussens verwisselen zo dat er niet een paar maar inzakken, opervlakte van de bank reinigen/schoonmaken).

 

de normale en de grondige klusjes doe ik dagelijks, soms meerdere keren per dag als Max zijn zinnen er op heeft gezet. Je zal wel denken, amaj. Maar met een lichte bank is dat echt wel nodig. 
De hele grondige schoonmaak doe ik maar eens in de zoveel tijd, want de kussens er af halen is makkelijk, maar om ze weer eromheen te krijgen is lastiger. 

als ik een sopje maak om de bank goed schoon te maken pak ik tegenwoordig Zwitsal vloeibare wasmiddel en meng ik het gewoon met koud tot lauw water, om erna nog met wasverzachter na te boenen. Ruikt erna nog lang lekker, en dat is super satisfying. Als ik onder de bank alles op zuig haal ik het voetstuk van de stofzuiger er af zo dat ik alleen de stang heb waardoor ik overal zo goed als erbij kan en bonus! Ik schuif alle speelgoed van Max onder de bank vandaan. Dus de gigantische bank hoef ik niet helemaal uit elkaar te halen voor de grondige schoonmaak, ik zeg ook eerlijk dat ik daar ook absoluut geen zin in heb met de gebrek aan woonkamer ruimte, en dat wordt dan bijna een hele ochtend taak en ik heb wel meerdere dingen wat ik dagelijks doe om de huis nog redelijk in tafereel te houden wat geregeld bijna onmogelijk is. 

Er staat alleen nog een ding op mijn lijstje wat ik nog niet in huis heb maar wel graag zou willen hebben wat ik super makkelijk zou vinden en zelfs veel tijd zou schelen. En dat is een vochtige vlekkenreiniger stofzuiger voor bank, vloerkleden stoelen en etc etc! Als je snel schoon kan maken en efficiënt te werk gaat wordt ik echt wel gelukkiger van, want er gaat zo veel tijd in zitten en ik wil ook wel eens gewoon een normale vrije dag zonder dat ik eerst de hele huis schoon moet maken en vervolgens besef dat het al te laat is om nog iets leuks te gaan doen. Of ik ben hartstikke moe om nog iets te ondernemen, maar dan ga ik wel met mooie weer een ommetje maken met Max en halen we samen geregeld een ijsje. Vaak loop ik dan ook nog even langs de bloemenzaak in Vreeswijk om wat plantjes mee te nemen voor in de achter of voortuin, om het gezellig te maken in deze mooie dagen. Maar dat is weer een onderwerp voor een andere keer ;) 

maar aan zo'n apparaat zit natuurlijk ook een prijskaartje aan, dus ik moet het nog even doen met handsopjes, en flink boenen.

Reactie plaatsen

Reacties

Richard
een jaar geleden

Mijn volgende bank wordt ook een bank die ik gemakkelijker schoon kan maken. Het lijkt mij ook ideaal wanneer ik de kussenslopen kan wassen. Vooral wanneer je een lichte bank hebt zie je snel vlekken. https://www.aquariusinternational.nl/particuliere-diensten/meubels-reinigen/bank-reinigen