Schoonmaken: Makkelijker maken

Gepubliceerd op 14 juli 2022 om 15:43

Schoonmaken is toch wel een dingetje, en al helemaal als je kind(eren) hebt in huis. Manlief werkt fulltime en deze dame werk ook 30 uur per week, en dan reken ik het gehele huishouden er niet bij op. Manlief is alles behalve een opruimer/schoonmaker, en hij maakt er eerder weer een zooitje van terwijl alles net schoon is. Plus met een zoontje van ander half jaar 'die echt wel een mama's kindje is' kan huishouden zelfs een uitdaging zijn. 

En dat wil niet zeggen dat ik geen rommel kont ben, maar ik ben wel het meeste thuis om iedereens  zooitje ongeregeld op te ruimen!

Schoonmaken is ook een baan.

 

Tot op zekere hoogte vind ik schoonmaken niet erg, ik vind het zelfs bevredigend want in mijn hoofd is het dan ook een stuk rustiger als alles weer lekker schoon en opgeruimd is. Ik kan ook eerlijk beamen dat ik elke dag wel iets schoonmaak. Het geeft mij immens veel rust in mijn hoofd als alles schoon en georganiseerd is, en elke week ben ik ook opzoek naar een manier om dat uit eindelijk te kunnen bereiken. maar eigenlijk sinds ik samen woon met manlief was dat al een soort van uitdaging, maar toen gaf ik het grotendeels de schuld aan het feit dat we te weinig ruimte hebben. Inmiddels verhuist, gezinsuitbreiding plus een huisdier is het nog steeds chaos, en moet ik dagelijks mijn 100 errors verwerken na dat ik schoon heb gemaakt en heb opgeruimd weer een groot bende is. En ik kan ook heel eerlijk zeggen dat ik eens in de zo veel tijd ook letterlijk helemaal ontplof en door het lint ga tegen mijn vent, omdat ik op mijn vrije dagen alleen maar bezig ben met het huishouden en Max opvoeden en totaal mijn eige ding niet meer kan doen. Om vervolgens na dat ik alles eruit heb gegooid weer schoon aan het maken ben om mijn frustraties onder controle probeer te krijgen. Ook echt zo logisch'not'. 

We hebben zelfs een gesprek gehad over een extra paar handjes in het huishouden, maar daar kwamen we niet over uit... voor alsnog. Een dag minder werken kwam ook ten spraken, maar dan lever ik zo veel in terwijl alles om mij heen duurder wordt. En Voor mij voelt dat ook als een moederlijke plicht om zelf dan iets alweer op te offeren, terwijl er eigenlijk bij mannen 'in ons geval dan' vrij weinig veranderd. Hij kan gaan en staan waar hij wilt, hoeft vrij weinig te doen in huishouden, en hij gaat 'onbewust' heel vaak vanuit dat hij dingen kan plannen en plant ze dan ook terwijl ik ook stiekem heel graag iets wil doen. En natuurlijk helemaal niet erg, tot dat ik dus ontplof en alles eruit gooi om vervolgens weer van voor af aan te beginnen met het opbouwen van frustraties. 

inmiddels heb ik een punt redelijk bereikt waarbij ik denk hoe ik het leuker kan maken om schoon te maken zonder dat het mij dus mega veel energie kost en erna niet gelijk een bizar groot rommel weer is. Met een kind bijna onmogelijk, maar er zijn altijd dingetjes waardoor het stuk makkelijker gaat en zelfs leuker maakt om schoon te maken. Ook al vind ik schoonmaken echt niet erg om te doen, als de man in huis een op let scheelt dat al bizar veel, en geeft dat mij structuur en rust. 

 

 

Hoe maak je schoonmaker leuker?

 

Ook al is het iets wat elke week en zelfs elke dag terug komt, je kan het zeer zeker leuker maken. Als je maar efficiënt te werk gaat! Wat ik heb geleerd op de middelbare school (waar we letterlijk les kregen over schoonmaken) heb ik geleerd om van boven naar beneden te werken en van binnen naar buiten. 

voorbeeld: Als mijn vent een keer gaat schoonmaken, doet hij vaak eerst stofzuigen. Dan opruimen om vervolgens met een veger en blik alle kruimels van de tafels te vegen die vervolgens weer op de grond vallen omdat hij niet alles in de blik veegt. Ik krijg altijd meerdere kortsluitingen als hij schoonmaakt vanwege zijn Logica, maar goed. Daarna moet je dus eigelijk weer stofzuigen omdat dus wat kruimels op de grond zijn gevallen. (Ik heb het al meerdere keren proberen uit te leggen maar dit is voor hem dus logisch, dus ik probeer het te laten voor wat het is.)

op die manier ben je dus letterlijk continu bezig met schoonmaken en vind ik het zelf niet leuk meer als ik op die manier te werk ga. Wie wel, zou ik denken. 
Dus efficiënt te werk gaan is in mijn ogen echt wel een key om het leuker te maken zo dat ik niet letterlijk op elke vrije dag heel mijn huishouden moet doen. 

Wat ook efficiënt werken is, en wat ik laatst heb besteld op Amazon! Is een tas waar ik al mijn schoonmaak spullen in kan doen, zo dat ik niet 100 keer naar boven en beneden hoef te lopen omdat mijn brein me in de steek laat. Wel goed om in shape te blijven, maar dat gaat mij toch wel een level te ver. Plus dat als je een schoonmaak tas hebt met een schouderband, kan je tegelijk de stofzuiger mee naar boven nemen. Win win! Dus misschien de o zo deuzigen schoonmaaktas is zo gek nog niet. 

daarnaast heb ik weer op AliExpress  allemaal handige schoonmaak accessoires besteld 'die dagelijks binnen komen druppelen' om zo makkelijker en fijner schoon te kunnen maken. En ik zeg heel eerlijk, dat had ik veel eerder moeten doen.

 

music motivates! 

dit is ook echt een mood changer! Als ik schoonmaak en super muziek, gaat het een stuk sneller 'denk ik althans' en is het een stuk gezelliger om schoon te maken! Dit is voor mij vaak een moetje, want hoe fijn is het om schoon te maken en mee te zingen met je favoriete muziek, ook al moet ik erna glas rapen omdat de ramen zijn gesprongen vanwege mijn o zo geweldige zang kunst 'kuch'. Of de buren gaan weer klagen dat mijn kat weer eens blèrt. Sorry not sorry! 


organiser, organiseren en nog een organiseren.

dit is voor sommige toch wel een uitdaging en voor sommige juist niet! Ik mag eerlijk zeggen en bekennen dat ik stiekem van organiseren hou! Het liefst label ik heel mijn huis en krijgt alles een vast plekje. Vent lief vind dat een beetje intens om het zo maar te benoemen, dus heb ik een bepaald grens die ik stiekem steeds verder verleg (keukenkastjes zijn gelabeld waar alles ligt). Intens, I know haha! Maar luister, met kinderen is dit toch stiekem wel handig. Als je kids hebt die graag mee willen helpen zoals mijn zoontje, en de keuken kastjes aan de binnen kant zijn gelabeld. Scheelt dat voor beide veel frustratie, vooral als ze leren lezen. Je hoeft met het uitruimen van de vaatwasser alleen de kastjes aan te wijze waar het ligt en hoppa, je hebt een extra paar handjes. Dus labelen is ook zo'n slecht idee nog niet! aangezien kids van duidelijkheid en structuur houden, en laat ik nou toevallig autistisch zijn! 

Wat ook onder het kopje organiseren valt, en iets waar ik druk mee bezig ben om dat te bereiken, is... alles in bakken, in manden, op dienbladen en etc etc. Waarom...? Nou ook omdat je alles bij elkaar hebt liggen wat bij elkaar hoort, als manlief weer eens iets kwijt is (gebeurd hier geregeld) je kan het zo aanwijzen waar het ligt, in plaatst van dat hij boos wordt op mij dat hij iets kwijt is omdat hij niet opruimt... iemand moet het doen! En het fijnste is dus dat als je schoonmaakt, niet eerst de hele kast met prulletjes en spulletjes leeg moet halen om een doekje eroverheen te doen, om vervolgens weer alles terug te moeten zetten. VRESELIJK! echt ik ga dan door de grond, helemaal naar de heetste kern van de aarde zo vreselijk vind ik dat. Het liefst pak ik een vuilniszak en schuif ik alles regel recht in de zak om weg te kunnen gooien, maar dat doe ik niet want meneer zegt altijd: je weet maar nooit wanneer je het nodig hebt... kortsluiting 60. Dussss, tegen oplossing, alles georganiseerd in bakken en in de kast. Op tafel een dienblad als je mooi tafel stukjes hebt staan, en ga zo maar door! 
bij ons is dit in volle gang om dat voor elkaar te krijgen, maar dat gaat allemaal maandelijks in stapjes. 


Als je/de kind(eren) mee willen helpen, laat ze dan vooral mee helpen! 

mijn zoontje wil maar al te graag mee helpen met alles wat ik doe, maar dan op zijn manier. Hij wilt ook het liefst mee helpen met koken, maar aangezien zijn leven tijd is dat niet bepaald handig. Tijdens koken is hij ook wel de koala beertje aan mijn been, dus heeft mijn vent een keukentje voor hem gekocht en die heb ik ook in de keuken zelf gezet. Zo dat hij toch denk dat hij mee kookt 'hij maakt meer een puinhoop, maar het gaat om het idee'. Ik heb voor hem weer een kinder bezem besteld, zo dat als ik stofzuig of weer eens mijn tuin aan het vegen ben in de mooie zonnige dagen dat hij mee kan vegen. Hij is ook druk bezig met het verspreiden van mijn geveegde hoopje en kijkt me elke keer weer trots aan! Ik hou er van! En ik stimuleer dat ook, niet dat hij er veel van begrijpt. Maar zo lang hij er plezier in heeft ben ik de laatste die zegt dat hij moet gaan spelen met zijn eigen speelgoed. 

 

maak een mooi paleis van je Eigen huis!

Dit is misschien heel stom, maar ik heb van mijzelf ontdekt dat als mijn huisje er super uit ziet, dan maak ik ook met plezier schoon. Omdat alles zo fijn aanvoelt. Sinds ik van Breda naar Utrecht ben verhuisd heb ik altijd ergens nog steeds heimwee naar Breda en voelt het vaak niet aan als thuis, en nu is dat wel veel minder als in het begin, maar Breda is en blijft gevoelsmatig altijd mijn thuis. Sinds ik steeds meer mijn huis leuker en huiselijker maak voelt het ook meer als mijn thuis en vind ik het ook heerlijk om gewoon thuis te zijn in ons huis. Ik vind het heerlijk om de inrichting te veranderen en alles wat daar bij hoort! 'Daar krijgt mijn vent dan weer kortsluiting van'. Op Pinterest Ben ik geregeld aan het kijken voor inspiratie, en kijk ik zelf in huis of dat dat leuk staat de ja of de nee. Een paar maanden geleden had ik in de woonkamer èèn muur donker groen geverfd, maar nu hebben we een nieuwe bank en staat de kleur niet mooi bij de bank. Dus moet een andere kleur geverfd worden. En omdat ik dat continu doe, wordt ons huis steeds beetje bij beetje kloppend waardoor ik ook steeds meer met plezier schoonmaak! Want als alles dan weer opgeruimd en schoon is voor die 5 hele minuten, zit ik echt even genieten hoe fijn ons huis wel niet is en hoe gezellig! 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.