Stoppen met roken, we gaan ervoor.

Gepubliceerd op 19 april 2022 om 16:00

stoppen met roken, ik heb vaak meerdere pogingen gewaagd. Helaas nooit met succes, om definitief gestopt te zijn. En elke keer voelde het voor mij heel erg als falen, en vond ik het vreselijk als ik moest bekennen aan andere dat het weer niet is gelukt. Vooral aan mijn dierbaren. Bang voor hun reactie. 

dit keer pak ik het toch anders aan, en zoek ik 
 professionele hulp. Toch borrelt er enige onzekerheid op, vanwege het verleden. Met een angst dat ik weer zou falen, maar mijn coach gaf mij een nieuwe inzicht en handige tips mee. Voor een betere succes.

 

Roken. En de vreselijke verslaving.

 

Roken is eigenlijk een vreselijke maar soms echt wel een fijne verslaving. Ook al kan ik veel betere en gezondere verslavingen bedenken om te kunnen doen en wat zelfs minder tot geen geld zou kosten. Maar als je nu eenmaal de verslaving hebt, is het best lastig om er van af te komen. En al helemaal als je eigenlijk nooit echt 100% er achter staat en zelfs in sommige momenten zo lekker vind. Ik hoor je al denken:’hoe kan roken nou überhaupt lekker zijn?’

Stomme is, vaak genoeg vind ik het ook niet lekker maar rook ik omdat mijn verslaving er te veel grip op heeft, alsof onbewust een stemmetje in je hoofd zegt dat het nu tijd is om te roken. En als je dat niet snel genoeg doet, kan je er zelfs onder gaan lijden. Bizar eigenlijk als ik er zo over na denk. Paar dagen terug probeerde ik een dag vol te houden om een hele dag niet te roken, voor dat ik mijn afspraak had gemaakt die mij gaat helpen om definitief te stoppen met roken. In het begin van de dag ging alles prima, maar na maten de uren voorbij tikte, kelderde mijn humeur met de minuut. Tot dat ik zo danig een kort lontje had dat zelfs mijn vriend (die nog nooit heeft gerookt, en het liefste al mijn pakjes sigaretten het liefst wilt verstoppen) zei dat ik alsjeblieft een sigaret op wilde steken, omdat ik zelfs pissig werd omdat hij ademde. Ik wist ook niet hoe snel ik de pakje sigaretten uit de prullenbak giste en nog net niet naar buiten rende om vervolgens mijn drang om te roken te bevredigen. Gewoonweg gekkenwerk. En ik was ook teleurgesteld in mijzelf, het voelde als een extreme faal. Af vragen hoe ik in godsnaam van deze vreselijke verslaving af kom. 

 

Mijn zwakke plek, en vaak mijn terugval.

 

Als ik eerlijk mag zijn, ben ik een grote stress kip die soms als een kip zonder kop overal naar toe rent en doet voor mijn eigen gemoedsrust. Onbewust eis ik al vrijwel heel mijn leven zo bizar veel van mijzelf, en roken was voor mij echt even een zen momentje. Op werk als ik de complete plaatje niet meer zag, en niet meer wist waar ik moest beginnen, liep ik even naar buiten om mijzelf tot rust te laten komen en alles op een rijtje te zetten. Hetzelfde geld voor thuis. Maar wat ook een absolute zwakke plek van mij is, als het super weer is. De zon schijnt buiten, je zit op een terras met je vrienden of eigen man/partner, lekker drankje en mensen kijken. Dan ben ik nog net geen kettingroker, en een absolute gezelligheid’s roker. In de lente/zomer maanden ben ik ook altijd meer geld kwijt aan roken, dan in de koude herfst/ winter maanden, aangezien ik altijd buiten rook. En is maar goed ook. De laatste zwakke plek van mijzelf waar ik in de normale dagelijkse leven lastig vind als ik gestopt ben.  In de ochtend met een bakje koffie buiten, na avond eten met een bakje koffie buiten and last but not least… when the deed is done, als je begrijpt wat ik bedoel haha! 

 

Als ik gestopt was en ik ging in eerste weer stiekem roken, want ow god als mijn partner het maar niet ruikt ‘uhu, je ruikt het uren later nog kilometers ver als je binnen komt bij iemand die niet rookt’.  En ook al hield altijd heel braaf zijn mond, en deed hij alsof zijn neus bloede. Diep van binnen wist ik stiekem dondersgoed dat hij wist dat ik weer was begonnen. Mijn werk is dat betreft te stressvol, en mijn grootste issue. Plus dat ik een poos geleden zelfs een grote sprong in het diepe heb genomen, en ja heb gezegd als functie manager. Alsof ik niet al genoeg stress had van mijn normale functie, is het nu de 3 dubbelen erbij gekomen. Ik ben ook oprecht nerveus hoe dit straks gaat zijn, maar ik ga heel hard mijn best doen om dit keer er van af te blijven. Stress is mijn grootste factor dat ik rook, en daar wil ik maar al te graag korte metten mee maken.   

 

Gezondheid.

 

mijn grootste reden, en nu al helemaal, is mijn gezondheid. Na de gehele gebeurtenis van mijn Tumor, is dit voor mijzelf toch een kleine wake up call. Ook al is de kans aanwezig dat ik in de toekomst nog een tumor zal krijgen, als ik het zo lang mogelijk uit kan stellen, pak ik die maar al te graag aan. Qua gezondheid zelf zoals eten en drinken, neem ik al kleine stapjes om gezonder te leven, zoals het meer drinken van water tussendoor. En heb ik een gezondheid’s coach die me begeleid met gezondere keuzes, en extra en de juiste hoeveelheid mineralen, proteïnen en supplementen adviseert. Ook om het voor mijzelf uit te testen hoe het is en hoe het voelt, en uit eindelijk steeds meer bij mijn einddoel te komen. (Ik vertel hier later meer over in één andere blog). 

 

 

Doelen stellen. Elke stap goed of fout is tenminste één stap vooruit.

 

Ik had het gesprek met de man die mij helpt om te stoppen met roken. Na een bezoekje aan het ziekenhuis, en dat hun op mijn hart hebben gedrukt en geadviseerd, dat ik echt moest stoppen met roken, ben ik thuis meteen aan de slag gegaan. Ik kwam uit bij Medipro. Ik had me aangemeld, en een afspraak gemaakt voor een video intakegesprek, aangezien normaal bellen niet mijn ding is. Diezelfde dag kreeg ik al een telefoontje om de eerste afspraak te maken om video te bellen, en voor dat ik het wist was de dag aangebroken. Mijn stok achter de deur was weg, en ik beschouw dit als geen weg meer terug. Super aardige coach, en hij heeft mij een aantal dingen laten realiseren. 

 

  1. Elke stop poging, hoe lang of kort die ook duurt, is toch weer een stop poging. En elke poging is super goed! Dit vond ik eigenlijk een hele mooie, aangezien ik laatst echt het gevoel kreeg dat ik wederom had gefaald. Maar zo zag hij dat absoluut niet, hij vond het zelfs super goed dat ik het probeer. Ook al lukte het niet. Bereiken wat je wilt is nu eenmaal met vallen en opstaan, en blijven proberen.
  2. jezelf belonen. dit is iets wat ik al eigenlijk doe, als iets is gelukt, mijzelf belonen. Maar mijn coach had het ook over, jezelf tussendoor belonen. Kleine overwinningen, die leiden naar je eind doel mogen ook beloond worden. Ik zie meestal alles of zwart of wit, wat in houdt dat ik of mijzelf niet beloon als het niet is gelukt, of wel beloon maar pas als alles gelukt is. Maar tussendoor helemaal niets. Waardoor het soms voor mij ‘als ik erover terug denk’, als een straf zag. Je begint aan iets moeilijks, maar pas als je geslaagd ben krijg je je beloning… wat dat ook mag zijn. 
  3. Hij vertelde mij, dat sommige mensen 6 pakjes per dag rookten die hij heeft geholpen. 6 pakjes per dag… hoe dan. En dat sommige zelfs meer pakjes per dag rookte. Ik was in shock toen hij mij dat vertelde. Het enige wat ik voor me zag is hoe ze de ene sigaret uit maakte om vervolgen’s de volgende sigaret al aan te hebben gestoken. 
  4. Er zitten zo veel stoffen in verwerkt, juist om je verslaafd te houden en te blijven kopen. Dit verbaasde mij niets, aangezien merken hier geld mee verdienen. Maar ik wil daar niet meer aan deelnemen. Bespaar ik uit eindelijk ook weer heel veel geld mee, wat ik weer kan opsparen om dingen te kopen of leuke dingen te kunnen doen. 

 

Hij gaf mij ook een hele waardevolle tip mee, die ik maar al te graag met jullie wil delen. En dat is: ‘als je gestopt bent, en je hebt een moment waarbij je wilt roken, leid jezelf af. Maak een lijstje. Voor als het moment daar is en je niet weet wat je moet doen en erop kan kijken. Dat kan buiten een wandeling maken zijn, fitnessen, schoonmaken, opruimen, serie of film kijken etc etc. Lijkt vanzelf spreken, maar als je eenmaal stopt en je moet jezelf gaan afleiden, ben ik alleen maar bezig met mezelf te dwingen om niet te roken en probeer ik mijn gedachten op iets anders te verzetten ‘wat dan vaak niet lukt’. Als je echt fysiek een briefje hebt, met daarop genoteerd om jouzelf af te lijden hoef je niet meer na te denken en pak je al snel een afleidingsmanoeuvre. Plus als je bezig bent met lezen en kijken wat je kiest als afleiding, verzet je eigenlijk automatisch een beetje je gedachten op iets anders. 

 

Sceptisch.

 

Van mijzelf ben ik heel sceptisch geworden, en wil ik het vaak eerst zien en dan pas geloof ik het. Dat gelt met vrijwel alles en iedereen om mij heen. En ook nu ben ik weer sceptisch, maar dat is heel normaal vind ik zelf. En ook absoluut niet heel vreemd, aangezien ik meerdere stop pogingen achter de rug heb gehad. Maar ik ben ze anders gaan bekijken, sinds ik mijn coach heb gesproken. Ik zie het niet meer als faal pogingen, maar weer elke keer een poging om het te proberen, en blijven proberen. Al was het maar een halve dag dat ik niet gerookt heb, het is toch een poging, en toch weer een halve dag niet gerookt. Ik zie het nu meer als kleine overwinningen die ik in het verleden heb overwonnen, en ik zie ook dat ik het dus in me heb om wel te kunnen stoppen met roken. 

 

Het is maar net hoe je zelf erop terug kijkt en erover denkt.

Gevoelsmatig falen en zie je wel, het is niet gelukt of mogelijkheden inzien dat je het in je hebt, en blijven proberen. Elke poging is een goede poging.

 

(Voor mijzelf werk ik altijd graag met lijstjes, ook nu heb ik er een voor mijzelf gemaakt genaamd old habits. Om zo beter mijn focus te kunnen houden, en regel recht op mijn doel af te gaan. Klik hier )

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.