Witlof frittata maken

Gepubliceerd op 14 februari 2022 om 21:44

Een eigenlijk hele makkelijke en gezonde gerecht.

 

witlof frittata is over het algemeen super easy, je keuken is na de hand ‘als iedereen klaar is met eten’ zo goed als schoon en dat is met kids best wel lekker als je na het eten op de bank kan ploffen en even kan relaxen.

 

ik hou van makkelijke en simpelen gerechten als we gezamenlijk heel druk zijn.

Er zitten geen koolhydraten in en het is zelfs vegetarisch echt onwijs lekker.

voor de sporters onder ons is dit een goed recept voor een goeie ei bommetje!

 

 

Wij maken hem met witlof, veel witlof. 

Maar je kan zeker met andere soorten groenten een frittata maken!

 

Dit gerecht is voor 2 a 3 personen.

 

Wat heb je nodig?

 

* 6 stronken witlof  (grof gesneden)

* 9 eieren ( in een bakje of maatbeker los kloppen )

* 1 rode peper of snufje Chili vlokken ( als je van pittig eten houdt met zaadjes en al hakken, anders zonder zaadjes. Chili vlokken haal ik vaak ‘zoals alle kruiden’ bij de toko). 

* 1 zakje geraspte kaas

* gerookte spek blokjes of ham blokjes, ( dit is wat wij zelf eraan hebben toe gevoegd, wij wisselen het af met of spekjes of hamblokjes).

* peper

 

Bij vegetarische variant laat je het vlees weg maar adviseer ik wel om dan wat zout eraan toe te voegen.

 

Wat heb je nog meer nodig:

 

* garde of vork.

* ovenschaal

* indien nodig een vergiet

* snijplank

* koksmes/mes

* grote koekenpan (voor witlof te bakken)

* kleine koekenpan (om spekjes of hamblokjes te bakken)

* schaaltje/ maatbeker (voor de eieren te kloppen)

* pollepel 

 

Bereiden.

 

* verwarm de hete lucht over op 180 a 200 graden,

* snijd de witlof lekker grof,

* hak de rode peper fijn,

* verhit de grote koekenpan pan alvast op het fornuis.

tip: witlof geeft van zichzelf al veel vocht af dus hou daar rekening mee als je boter of olie in de pan doet.

wij bakken zonder boter/olie.

* Als de grote koekenpan goed heet is doe je een deel van de witlof er in tot ie wat geslonken is en dan de rest samen met de rode peper.

* Bak tussendoor ook de spekjes of hamblokjes in de kleine koekenpan.

* Als de witlof zo goed als gaar is zet je het hittebron uit.

Zit er echt te veel vocht in de pan, laat het dan uit lekken in een vergiet. 

Een beetje maakt niet uit maar het moet niet lijken alsof je een soep aan het maken bent, dan duurt het namelijk ook veel langer tot het in de oven gaar is.

* breek de 9 eieren in een schaaltje/ maatbeker 

* doe er wat gemalen peper in en klop het los.

* de vocht van de spekjes bewaar ik altijd voor het zout en extra smaak in de frittata.

* verspreid de witlof en de spekjes/ hamblokjes in de ovenschaal 

en voeg de geklutste eieren eraan toe.

* strooi wat kaas eroverheen ( de hoeveelheid bepaal je zelf) En zet hem erna in de oven.

 

voor ongeveer 45 minuten en zo nu en dan even controleren hoe de frittata gaar wort met een sate prikker, of in het midden een klein stukje open snijden.

( Laatste doe ik altijd )

LET OP: er zal altijd wat vocht in de ovenschaal zitten door de witlof maar dat is normaal.

 

tussendoor kan je van alles doen als je wilt, of gewoon even lekker relaxen na een drukke dag hard werken.

 

Serveer tip.

 

het recept heb ik van mijn schoonmoeder (1000 maal dank) 

en zij serveert er een stokbrood bij met allerlei soorten kaasjes.

Eventueel wijntje en je hebt een super easy maar gezellige diner!

 

Enjoy cooking!


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.