Bloggen, 7 beginners fouten die ik maakte, als beginnende blogger

Gepubliceerd op 25 februari 2022 om 16:00

je hebt besloten om te gaan beginnen met bloggen, helemaal super!

Je wilt het liefst per  direct aan de slag met het opstarten van je web blog, en het in elkaar zetten van je website.

Je bent super enthousiast en begint gelijk, tot dat je tot de conclusie komt dat je tegen dingen aan loopt waarvan je achteraf dacht ‘misschien had ik hier beter over na moeten denken voordat ik daadwerkelijk begon’.

natuurlijk is het alleen maar goed als je lekker enthousiast bent en meteen aan de slag gaat, dat was namelijk ook bij mij het geval.

maar als ik had van te voren had geweten hoe ik het beter had aan kunnen pakken, had ik het op die manier gedaan.

 

 

Beginnersfouten wanneer ik starte met bloggen.

 

Paar weken terug toen ik na jaren eindelijk de knoop door heb gehakt om te gaan bloggen, had ik natuurlijk nog een kleine onderzoek gestart.

Ik was aan het kijken voor sites waar ik mijn blog op kon bouwen, 

en las andere blogs en tips.

Uit eindelijk had ik gekozen voor jouwweb.nl om mijn droom web op te bouwen, alles is goed uit gelegd en eigenlijk heel makkelijk om te maken.

Heel fijn in Jip en Janneke taal waar ik van hou! 

En als je vragen hebt staan ze altijd paraat om ze te beantwoorden.

 

Toch heb ik een paar dingen over het hoofd gezien door mijn enthousiasme, en als snel kwam ik ook tot de conclusie dat mijn aanpak misschien beter had gekund.

Dat lijde bij mij namelijk tot enigszins  ‘heel veel’ frustratie en stress, wat ik achteraf eigenlijk had kunnen voorkomen.

 

1: plan van aanpak.

 

Het is natuurlijk goed als je lekker enthousiast bent en direct aan de slag gaat, het is dat ik per toeval al 2 blogs had geschreven en op mamaplaats had gepubliceerd, anders had ik wel mijn site maar nog geen verhalen die er op stonden. 

Persoonlijk vind ik dat zonde, vooral in het begin vind iedereen in je eigen omgeving super gaaf en gaan er veel mensen op kijken omdat het nieuw is.

Daarna wordt dat al heel snel minder ‘dat is normaal’.

Zorg er voor jouzelf en je eigen gemoedstoestand voor dat je minimaal 10 blogs hebt geschreven en nog eens 10 andere onderwerpen waar je over wilt gaan schrijven.

meer is natuurlijk altijd beter!

 

Vooral de eerste week was het een groot chaos in mijn hoofd, ik had bizar veel dingen te doen, schreef niets op en was met overal en alles bezig.

niet handig en efficiënt al zeg ik het zelf, want dat is typisch mij.

het was namelijk veel slimmer geweest als ik eerst de plan van aanpak had opgeschreven, om erna 1 voor 1 alles af te vinken en zo voor mij de rust en overzicht te behouden.

 

Ik voelde een soort van druk op mijn schouders omdat mijn site al online was gegaan en iedereen al kon kijken terwijl ik eigenlijk mijn site nog grotendeels aan het opbouwen was, en ook omdat ik dus niet van te voren al meerdere blogs had geschreven ‘the pressure was there’. 

Die week heb ik ook echt onwijs slecht geslapen omdat het deels voelde alsof ik al aan het falen was en hoe de hell ik op het idee ben gekomen om te gaan bloggen, puur door mijn eigen verkeerde aanpak.

logisch als je zo denkt en echt als een onwetende met van alles en nog wat bezig bent ‘als een kip zonder kop’.

Het enige plus punt waardoor ik alles nog vrij snel (voor mijn doen) heb kunnen fixen is dat ik voornamelijk thuis zit door mijn ziekte ’zo noem ik het maar even’, en al vrij snel alles heb in kunnen halen.

Maar als ik gewoon normaal had gewerkt zoals ik altijd werk had dit veel en veel langer geduurd voordat alles redelijk op orde was geweest.

Je eigen site bouwen doe je namelijk absoluut niet in een dag, zelfs niet in 3 dagen of een week als je perfectionistisch bent.

Er gaat veel tijd zitten om alles uit te pluizen hoe iets werkt, veel lezen en van alles opzoeken voor alleen al je site.

Je wilt goede foto’s erop hebben staan en als je dat niet hebt is dat ook al bijna een dagtaak.

Hierin had ik ‘thank god’ absoluut een geluk dat ik al meerdere fotoshoots heb gehad met mijn zwangerschap en newborn shoot door Stephanie maan fotografie, dus dat heeft mij heel veel tijd bespaard aangezien ik heel kritisch ben met foto’s van mijzelf.

 

Dus een plan van aanpak was zo slecht nog niet geweest als ik dit van te voren had geweten, ondanks dat ik daardoor wel in een hele korte tijdsbestek onwijs veel heb geleerd dus ik zie het ook als iets positiefs.

Dus fouten hoeven absoluut niet negatief of vervelend te zijn, want je leer onbewust zo veel.

Soms is het ook juist goed als je risico’s durft te nemen om erna achter te komen dat dit gewoon niet zo had moeten zijn of hoe je de volgende stappen anders aan gaat pakken om weer vol aan de bak te gaan.

Ik heb zo vaak een risico genomen terwijl ik ondertussen 1000 kleuren in mijn broek scheet omdat ik dan bang was en laat staan de onzekerheid die dan op speelde ‘faal angst’, maar vaak denk ik ook waarom ook niet, kan het altijd proberen.

 

En weet je… dan duurt het maar wat langer voordat je site online gaat, als je alles op orde hebt geeft dat voor jezelf veel meer rust en plezier.

Hint ;)

Je kan eventueel wel van te voren natuurlijk sneak peaks geven op je socials dat je ermee bezig bent, om andere alvast lekker en nieuwsgierig te maken en straks volle bak is als je online gaat!

 

2: schrijven van een blog.

 

De eerste 2 blog waren dan wel toevallig klaar, maar dan moet je gaan schrijven. 

En veel ook.

 

vooral als je minimaal 2 blog per week online wilt zetten, is het toch wel prettig als je weet waarover  je wilt gaan schrijven.

 

 

De eerste keer dat ik bewust ben gaan schrijven was ik blanco, met 0 inspiratie.

Volgens mij heb ik een halve dag naar een lege iPad scherm gekeken terwijl ik bij mijzelf dacht hoe in godsnaam elke blogger dit doet en vol houdt. 

Want als dit elke keer zo gaat, kan het soms erg lang duren voor je überhaupt 1 blog heb geschreven.

En dan moet ik mijzelf nog controleren of er geen vreemde zins opbouwen er tussen staan aangezien ik moeite heb met het Nederlandse woorden schat en niet duidelijk genoeg ben. ‘The struggle’.

 

Na een tijdje had ik eindelijk inspiratie en begon ik onder druk te typen.

Terwijl ik typte was het thuis ook een mindere periode, mijn partner en ik waren kapot omdat onze zoon in de nacht amper wilde slapen.

Hij begon eindelijk te genezen van zijn water pokken, en het was ook aftellen tot zijn sprongetje voorbij was.

Als ik in de periode mijn stukjes wat ik toen online heb gezet terug lees, merk ik dat ik toch iets aan de negatieve kant schrijf wat totaal niet de bedoeling is.

Maar hij sluipt er gewoon bij je in zonder dat je een erg er in hebt.

Super zonde al zeg ik het zelf, want dan krijgen andere een totaal verkeerd beeld van hoe ik en wij als personen zijn.

 

Als je eenmaal je inspiratie hebt om te gaan schrijven komt eigenlijk vaak de rest vanzelf waarover je nog meer wilt gaan schrijven.

Ik schrijf alles op, en zo gedetailleerd mogelijk over eventuele stukjes wat ik niet wil vergeten om erbij te zetten.

Vaak ‘in bed’ heb ik heel veel ideeën, maar de volgende dag ben ik allang weer vergeten wat ik eigenlijk had moeten onthouden.

Ik schrijf steekwoorden voor mijzelf op als ik in bed lig, want dan kan ik alsnog vrij snel slapen en hoef ik me niet druk te maken of ik het wel onthou ja of nee.

 

voorbeeld.

 

Je bent van plan om een stuk te gaan schrijven over een product.

de titel luidt: IK PROBEER (merk) LIPPENSTIFT  VOOR JE UIT.

Wat in je notities staat, daaronder schrijf ikzelf dan reminders op zoals.

  • is het dierproefvrije lippenstift 
  • waarvan is de lippenstift gemaakt
  • opletten voor allergieën/ niet te gebruiken als je gevoelige huid hebt
  • hoeveel kost het
  • waar kan je het kopen
  • Hoe goed blijft de lippenstift zitten

 

Etc etc.

Zijn iets langere steek woorden, maar voor mij werkt dit perfect.

Ik weet de dag erna precies wat ik wil schrijven waardoor je dus ook sneller en efficiënter gaat schrijven, wat lijdt dat je uit eindelijk meerdere blogs hebt klaar staan.

Waardoor je dus in een wat mindere week niet hoeft te schrijven, of gewoon een keer een dag voor jezelf neemt om iets te gaan doen of juist helemaal niets.

Doordat je een blog schrijft krijg je ‘heb ik wel althans’ weer inspiratie op vervolg blogs of een ander onderwerp.

 

Soms is het ook zo dat ik inspiratie hebt op stukjes, maar alles ervoor en erna wilt maar niet komen.

Toch schrijf ik die kleine stukjes op alvast bij de juiste kopjes en de rest komt of erna vanzelf of misschien later.

Dit hele artikel bestond uit kleinere stukjes, en inmiddels is het al een heel verhaal geworden.

Dus ondanks dat ik in het begin grote paniek had ‘en sowieso van te voren stiekem had moeten schrijven’ het was nergens voor nodig.

als je eenmaal begint komt vrijwel de rest vanzelf.

 

so just do it!

 

3: meerdere pagina’s op je blog.

 

Dit is iets waar ik persoonlijk aan stoor toen ik alles had opgebouwd.

Je hebt meerdere pagina’s gemaakt en het lijkt echt op een ‘steeds meer’ professionele site, maar van de ‘bijvoorbeeld’ 5 pagina’s die je hebt opgebouwd zijn er 4 leeg.

Als ik als lezer een andere site bezoek en zie dat er meerdere pagina’s  leeg zijn zou ik dat ook een beetje vreemd vinden, want je kijkt eigenlijk op elke pagina en dan tref je niets aan.

Super zonde eigenlijk, want je familie, vrienden en kennissen weten hoe het zit maar als je als vreemde op zo’n site komt… wat moeten ze wel niet denken…?

’dat denk ik althans dat hun dan zo zou denken, en ik geef ze groot gelijk!’.

als ik heel kritisch naar mijzelf kijk en mijn site, komt dat absoluut niet professioneel over en dan baal ik eigenlijk heel erg.

Ik kan daar heel erg over in zitten namelijk als perfectionist.

 

Dit was echt iets waarbij ik mijzelf heel hard voor mijn hoofd kon slaan, want ik had beter eerst alles op papier moeten noteren over welke onderwerpen ik wilde gaan schrijven en aan de hand daarvan maak je een blog en dan pas bouw je een pagina op.

 

Maar door mijn eigen enthousiasme ‘wat natuurlijk niets mis mee is, en ook juist positief ’ heb ik dat stukje totaal over het hoofd gezien.

gelukkig komt daar al wel heel snel veranderingen in, maar tot die tijd zijn die pagina’s nog steeds leeg en denk ik elke keer weer hoe stom dit is van mijzelf.

Maar goed van fouten leer je ook weer, plus dat ik mijn eigen fouten met jullie kan delen zo dat jij gelijk goed van start kan als je hebt besloten om te gaan bloggen!

 

4: instagram, facebook en Pinterest

 

Eenmaal alles opgestart kwam socials aan de beurt, want het belangrijkste van bloggen is iedereen op de hoogte te kunnen houden als je iets gaat/hebt publiceert anders gaan ze niet naar je site.

Of het nou een ‘ik noem het maar’ hobby is of je wilt er je bedrijf van maken, mensen moeten je weten te vinden en wanneer je iets nieuws erop hebt gezet.

Logisch zou je denken, maar je blogs promoten is cruciaal als je wilt dat andere je blogs willen lezen, en als je meer lezers wilt genereren.

Dit is iets waar ik het meeste tijd aan besteed, en met de meeste tijd bedoel ik echt 70 a 80%, de overige 30 a 20% besteed je aan het schrijven.

Het is dat ik social media super interessant en zelfs fascinerend vind, want ook dit  heb ik absoluut onderschat hoeveel tijd er in gaat zitten…  echt bizar veel tijd.

 

Heel het bloggen is echt je visite kaartje en als je serieus ermee omgaat zelf je bedrijf, zo zie ik het.

S’ochtends begin ik rond 06:30 en vaak stop ik pas rond 23:00 a 23:30.

tussendoor heb ik ook vaak pauzes anders verlies ik mijn focus, en tegelijkertijd doe ik lekker spelen met mijn zoontje en het huishouden.

dus ja Full time job kan ik eerlijk bekennen.

 

facebook had ik ‘sinds we hadden ontdekt dat ik een tumor in mijn keel heb, en groepen ging volgen over dat onderwerp’ toevallig weer aangemaakt.

lees meer over mijn tumor: we gooien roet in het eten DEEL 1

Ik maakte los van mijn normalen account ‘die ik inmiddels ook gebruik als account voor mijn site’ een pagina om zo mensen op de hoogte te kunnen houden wanneer ik iets online heb gezet met een link naar mijn website.

Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik over Facebook nog heel veel bij moet leren, hoe alles werkt en een efficiënter aan kan pakken.

Want niet alles werk zoals het moet werken, dus dat is nog iets op mijn to do list.

 

zo ook voor Instagram en Pinterest.

Die 2 zijn mijn absolute favorieten als het om apps gaat en omdat ik ze allang had heb ik alleen hier en daar wat aan moeten passen, ideaal.

Op instagram zet ik in mijn stories ‘die je 24 uur kan zien en erna verdwijnt’ wanneer iets online staat en eventuele aanpassingen in de site of weer een nieuwe pagina heb gemaakt.

voor mijn foto’s behoud ik de rust en overzicht en komen alleen de beste en mooiste/leukste foto’s erop te staan met een wat kleinere tekst voor tussendoor.

 

Op Pinterest heb ik wel los van mijn privé account nog een zakelijke account aan gemaakt, super handig plus ik kan zo weer terug switchen naar mijn privé account om voor het slapen gaan beetje plaatjes te kijken zonder dat ik iets zie voor mijn blog en niet meer kan slapen omdat mijn brein dan mega actief word. 

Mijn 2 accounts zijn namelijk gekoppeld aan elkaar, en binnen een hand omdraai zit ik of in mijn privé account of op mijn zakelijke account.

 

5: controleer meerdere malen je domein naam.

 

de stomste fout en echt een Nien actie die ik heb kunnen maken!!!

check 100 of zelfs 1000 keer of er in je domein naam geen spelfouten in staan.

Ik baal er nog steeds van, maar achteraf kan ik er wel een beetje om lachen.

Dit is absoluut typisch mij!

in plaats van familie hoogies heeft deze ‘handige harrie’ dame familie met 2 keer een L getypt en zelfs in mijn mail. 

Hoe onnozel ben je dan haha! 

Als je in je blog een spelfout typt is dat oké, iedereen is menselijk en maakt hier en daar fouten. 

Ik vind het zelfs fijn als ik zo nu en dan spelfouten zie bij andere, want als er 1 persoon veel spelfouten maakt ben ik het wel.

maar je Fucking domein naam… hoe dan… zelfs mijn vriend keek me aan en schudde nee knikkend zijn hoofd. 

Een probleem voor later, of misschien juist wel mijn merk haha!

who knows.

 

6: voor dat je wilt gaan slapen, op social media.

 

als ik heel de dag druk bezig ben geweest met het lezen en het schijven van blogs en net voor dat ik naar bed ga nog even een bezoekje neem aan Pinterest en allemaal dingen lees en zie, kan ik de never nooit niet meer slapen, hoe graag ik ook zou willen.

de ideeën stromen binnen, en in mijn hoofd ben ik al aan het schrijven.

niet handig als je wilt slapen en kapot bent.

Of je bent ergens op bezoek of gezellig aan het lunchen en ineens heb je een geweldig idee! 

 

Tegenwoordig heeft iedereen wel een mobiele telefoon waar een notitie app standaard op staat, die gebruik ik ook het vaakst. 

Maar een extra notitie boekje naast je bed is absoluut geen overbodige luxe en zelfs een aanrader als je mobiel ergens anders weg legt om niet afgeleid te raken om vervolgens uren wakker te liggen omdat je weer op social media hebt gezeten.

 

Ongeveer 1 a 2 uur voor ik ga slapen stop ik met het zoeken op social media. ‘althans, dat probeer ik want het komt nog geregeld voor dat ik mijzelf betrap dat ik alsnog voor mijn blog bezig ben.’

Ik luister daarom vaak ook voor dat ik ga slapen naar mijn favorieten muziek op spotify.

7: geen doelen stellen.

 

Ondanks dat mijn begin chaotisch was en maar wat deed ben ik doelen gaan stellen.

ook voor mijn eigen rust in mijn hoofd, ik heb vorig jaar zelf een kalender  gemaakt voor 2022 en die heb ik speciaal uit geprint wanneer ik wat moet doen.

Ik schrijf vrijwel letterlijk alles op omtrent mijn blog en wanneer ik wat moet doen, en ook al hou ik er niet altijd aan want soms lopen de dingen gewoon anders dan dat je zelf gepland had staan.

Het is toch super fijn als je een algemene overzichtelijke kalender hebt waar je alles op terug leest.

Ook noteer ik op de kalender wanneer ik welke blog publiceer, zo dat ik overzichtelijk en georganiseerd te werk kan gaan voor mijn social media account, want van te voren maak ik alles helemaal ready and steady  dat ik het alleen maar op instagram, Pinterest  en facebook hoef te plaatsen.

Je weet van te voren waar je aan toe bent, en voor een autist als ik is dit mijn grootste rust punt.

ik maak heel graag lijstjes en kalenders en kan daar ook mijn rust uit halen.

’echt een Sheldon 2.0 van de Big Bang theory’.

Op de kalender zelf plak ik een post it met voor alsnog makkelijke doelen die ‘bijvoorbeeld’ aan de einde van de maand klaar moeten zijn of behaald.

Voor iemand die snel alles vergeet ‘dementerende zwangerschapsbrein wat nooit meer hetzelfde zal worden’ is dit echt een uitkomst want je kijkt terug op je kalender of eventueel een gekochte agenda en je weet gelijk waar je aan toe bent! 

Een autistische genot als je het mij vraagt! Heel satisfying!

 

Tip:

Je kan natuurlijk ook altijd je eigen research doen, op verschillende blogs of kanalen qua informatie, ook zeker een aanrader. 

Iedereen heeft weer een andere kijk op bloggen, en je krijgt ook vaak daardoor weer inspiratie voor je eigen verhalen.

Doe vooral wat voor jou goed voelt!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Mieke Brummelink
2 jaar geleden

Ga zo door lieverd,
Met vallen en opstaan wordt het steeds beter!!

Nienke
2 jaar geleden

Dank je wel mams!
Alles is met vallen en opstaan, zolang je er maar van leert!